ספרים אלקטרוניים, הקדמה

עודד טלמון 10.07.2017 01:30
ספרים אלקטרוניים, הקדמה


ספר דיגיטלי (אלקטרוני) הוא בעצם המהדורה הדיגיטלית לספר המודפס. ניתן לקרוא ספרים דיגיטליים על מכשירים יעודיים, קוראים אלקטרוניים, טלפונים חכמים ומחשבים. למרות שספר אלקטרוני הוא בעצם מהדורה דיגיטלית של ספר מודפס, ישנם ספרים דיגיטליים ללא מהדורה מודפסת אשר נמכרים עבור מכשיר ייעודי לקריאת ספרים דיגיטליים כיוון שהם מכילים אלמנטים כמו וידאו או קישורים לאתרי אינטרנט למשל, אשר לא ניתן לצפות בהם במהדורה מודפסת.



ספרים דיגיטליים החלו דרכם בשנות השבעים במטרה לשמר יצירות מופת ולשרת את הקהילה האקדמית בהנגשה דיגיטלית של ספרים, אך אלה היו בעצם קבצי טקסט עם קישורים בתחילה, ספר דיגיטלי יכל להיכנס ב-floppy disk דבר שעורר עניין רב בקרב האקדמאים וקהילת קוראי הספרים. עם התפתחות הטכנולוגיה והאינטרנט, בתחילת שנות ה-90 החלו למכור ספרים דיגיטליים דרך האינטרנט, כבר בתחילת שנות ה-2000 חברות שונות החלו לפתח תוכנות לקריאת ספרים דיגיטליים, בניהן חברות גדולות כמו Adobe ומיקרוסופט, במקביל, אמאזון ו- Barnes & Noble מהחברות המובילות בתחום גם בימינו, יצרו חנות ספרים ייעודית לספרים דיגיטלית והחלו למכור לקהל הרחב.

עובדה מעניינת: כל אחד ואחד מכם עוזר להנגיש, בעצם לייצר, ספרים דיגיטליים על בסיס יום יומי! איך זה קורה:

בשנת 2003 קבוצה של מפתחים רצתה לוודא שמי שממלא טופס אינטרנטי הוא בעצם אדם ולא תוכנה שנכתבה במיוחד כדי לשלוח את אותו הטופס מיליוני פעמים. תוכנות זדוניות מהסוג הזה קיימות בעיקר כדי ליצור בעיות, לדוגמא: תוכנה שמנסה לשלוח פרטי טופס התחברות למערכת ניהול, כל פעם עם שם משתמש וסיסמא אחרים כדי לנסות ולהיכנס למערכת, או תוכנה שיוצרת משתמש "סתמי" בפורום על מנת לנסות לשבש פעילות בפורום מתחרה ורשימת הסיבות עוד ארוכה.

איך זה קורה: הקבוצה פיתחה מנגנון הגנה לטפסים ע"י הטמעה של תמונה כחלק אינטגרלי מהטופס, תמונה המכילה אותיות מוסטות, מסובבות ולעיתים גם כאלה שאיבדו את צורתם ה"טבעית", תמונה זאת נקראת Captcha. התמונה מכילה אותיות שמוצגות בצורה רנדומלית לחלוטין כך שלתוכנה זדונית יהיה קשה מאוד לפענח איזה אותיות או איזו מילה רשומה בתמונה וע"י כך למנוע ממנה לשלוח את אותו הטופס מיליוני פעמים.

לאחר כמה שנים אותה קבוצת מפתחים המציאה את ה-ReCaptcha, מטרתה של ה-ReCaptcha היה לנצל את הזמן שהגולש מבזבז בעת מילוי הטופס באותיות שמופיעות ב-Captcha. מסתבר שבזמן פיתוח ה-ReCaptcha, גולשים הקלידו בערך 200 מיליון (!) פעמים אותיות מהתמונה שהופיעה בעת מילוי הטופס. מטרתם היתה לפתור בעזרת מיליוני הגולשים שממלאים טפסים בכל יום בעיות גדולות הדורשות כח חישוב עצום ע"י חילוק הבעיה לחישובים קצרים במקביל, הזמן הקצר הזה הוא בעצם הזמן שלוקח לגולש למלא שדה בטופס באותיות ה-Captcha.

וכך, ה-ReCaptcha לא רק עוזר לאבטח את אתר שבו אתם גולשים וע"י ממלא את התפקיד שלשמו הוא נוצר, הוא גם עוזר להנגיש ולייצר ספרים דיגיטליים כתוצאה ממילוי אותן אותיות שמופיעות בטופס.

הנגשת ספרים מודפסים למהדורה דיגיטלית הוא תהליך ארוך, בתחילה סורקים את הספר המודפס ואז מתקבלות תמונות של כל עמוד בספר, לעיתים הסריקה לא מתבצעת בצורה האופטימלית או שהספר בן מאות שנים ויש אותיות, משפטים ועמודים שקשה לנו לקרוא. בשלב הבא תוכנת מחשב סורקת את התמונה ומנסה לפענח את הצילום ולהמיר אותו לטקסט (OCR), הפלט שמתקבל הוא דיגיטלי לחלוטין אך מופיעות בו אותן שגיאות שציינתי למעלה. כל אותן המיליות או האותיות שהתוכנה לא הצליחה לפענח מוצגות לכם הגולשים בעתם מילוי הטופס, ומכיוון שתוכנות מחשב עדיין לא יכולות לפענח תמונות ולהמירן לטקסט בצורה מספיק טובה, ה-ReCatpcha עושה שימוש בבני אדם.

כיום גוגל החליטו לקחת את פרויקט ה-Captcha צעד קדימה ולהציג לגולש תמונות שצולמו ע"י אנשים בכל רחבי העולם. גוגל מציג 9 תמונות שונות ומבקש מהגולש לבחור רק את התמונות בהן יש כלי רכב למשל וע"י מילוי בטופס אנחנו הגולשים בעצם מלמדים את המחשב איך לזהות כלי רכב בתמונה.

הנתונים בשקפים 4,5,6 מציגים נתוני מכירה של ספרים דיגיטליים בארה"ב ובישראל, מטרתן של שקפים אלה להראות מגמת עליה בהוצאה לאור ומכירה של ספרים דיגיטליים כדי להבין שהשוק הזה הולך ומתפתח בהתמדה משנה לשנה.


קורא ספרים דיגיטליים, טלפון חכם, מחשב, מה עדיף?

יש לנו 2 אפשרויות לקרוא ספר דיגיטלי, האפשרות הראשונה היא קורא בעל דיו אלקטרוני השניה היא על גבי מסך הטלפון, המחשב, הטלוויזיה. הקוראים האלקטרוניים מהדור הישן הראשונה פעלו בעזרת דיו אלקטרוני מכיוון שבזמן פיתוחן מסכי LCD גרמו לעייפות בעיניי הקורא לאחר שימוש ממושך בעוד מסך הקורא שמשתמש בדיו האלקטרוני אינו מואר ונראה ממש כמו טקסט על נייר לבן. עם התפתחות הטכנולוגיה גם טכנולוגיית מסכי ה-LCD התפתחה מאוד והיום כבר אין הבדל משמעותי בין הקוראים מבחינת עייפות העיניים אך ישנן הבדלים אחרים כמו קישוריות לאינטרנט, יכולת קריאת פורמטים שונים של ספרים דיגיטליים, צבע, קישורים לא עובדים ב-eInk וכו'.

הקוראים הדיגיטליים הפופולריים כיום כוללים את Amazon Kindle, Apple iPad, Android, Amazon Kindle Paperwhite, Kobo


DRM מערכת הגנה וניהול זכויות יוצרים

DRM מטרתה של מערכת זו היא להגן על ספרים מפני גניבת תכנים, בפועל רוב מערכות ההגנה שנוצרו נפרצו וחלק נרחב מהן קל לפרוץ אם מורידים תוכנה חינמית לחלוטין מהאינטרנט וע"י כמה לחיצות כפתור ההגנה מוסרת מהקובץ.

מערכת הגנה זו בעצם יוצרת קשיים על המשתמש להעתיק חומרים מהספר ללא רשות המחבר כמו למשל מניעת העתקה של טקסט, הדפסה, העברה למכשיר אחר וכו'.

הדעה הרווחת כיום מדברת על חוסר היעילות של DRM במטרה שלשמה הוא קיים ועל שינויים שנדרש כדי להפוך אותה למהותית יותר, יותר ידידותית למשתמש מחד, מאידך למלא את המטרה שלשמה היא נבנתה, הגנה על זכויות היוצרים.




הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה